Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Dalibor Danilović GORDON NEUFELD U ZAGREBU 'Izbjegavanje tuge vodi u anksioznost i depresiju'

GORDON NEUFELD U ZAGREBU 'Izbjegavanje tuge vodi u anksioznost i depresiju'

'Tuga i uzrujanost prirodan su dio života i ne treba ih suzbijati kod djece'

'Tuga i uzrujanost prirodan su dio života i ne treba ih suzbijati kod djece. Bez proživljavanja tuge, djeca se ne mogu oporaviti od razvoda roditelja, agresije ili vršnjačkog maltretiranja, a potiskivanje, kao i kod odraslih, vodi u anksioznost i depresiju', istaknuo je to svjetski poznat dječji psiholog i autor nekoliko bestselera dr. Gordon Neufeld, koji je sinoć pred punom dvoranom Vatroslav Lisinski govorio o izazovima roditeljstva. 

Stručnjak s više od 40 godina iskustva u kliničkoj psihologiji, razgovarao je s Jelenom Đoković, suosnivačicom i globalnom direktoricom Fondacije Novak Đoković, na čiju je inicijativu, u suradnji sa splitskom izdavačkom kućom Harfa, održao predavanje.

'Kao roditelji djecu želimo zaštiti od svega lošeg. No, moramo im osigurati prostor i slobodu da pokažu da je tuga prirodan osjećaj kojeg treba prigrliti i proživjeti, jer se upravo tako razvijaju, napreduju i postaju snažniji. Otpornost se gradi iz tuge, a ne iz mentalne snage, kao što smo često skloni misliti', rekao je Neufeld, naglasivši da obitelj treba biti utočište, odnosno sigurno mjesto za sve osjećaje.

Kako je istaknula Jelena Đoković, svaka obitelj je drugačija i jedinstvena, ali da bismo djeci pružili prostor i priliku za razvoj, na osnaživanju obitelji trebamo raditi i kolektivno. 

'Stres zbog posla, dostupnost tehnologije, općenito suvremeni, ubrzani ritam života jako utječe na obitelj i djecu. Danas zaista nije lako biti roditelj i greške su neizbježne, ali se zbog toga nitko ne treba osjećati manje vrijednim. Svi zajedno moramo raditi na tome da postavimo bolju strukturu i svakodnevno pomalo učiti, da bismo i kao roditelji i kao društvo djeci pružili bolje prilike za razvoj. Roditeljima nisu potrebni savjeti, već podrška i osvještavanje da većina nas tijekom odgoja djece prolazi kroz iste ili slične situacije', poručila je.

Prema riječima vlasnice izdavačke kuće Harfa Irene Orlović, u Hrvatskoj gotovo 50 tisuća djece i mladih, u dobi od 10 do 19 godina, ima problema s mentalnim zdravljem. 

'Ovi UNICEF-ovi podaci su alarmantni jer pokazuju da su djeca pod pritiskom sve složenijeg okruženja i sve češće prolaze kroz stresne situacije koje utječu na njihov mentalni razvoj. Suvremeni život donosi mnogo izazova, od školskih obaveza i pritiska vršnjaka do utjecaja tehnologije, što se odražava na formiranje njihovog identiteta i osjećaja vrijednosti. Zato je važno prepoznati i odgovoriti na ove izazove što ranije, kroz kvalitetnu emocionalnu podršku', rekla je Orlović, dodajući da roditelji igraju nezamjenjivu ulogu u razvoju zdravih mentalnih obrazaca kod djece, pri čemu im edukativna predavanja poput Neufeldovog mogu znatno pomoći.

Vaša reakcija na temu