Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Photo by Caroline Hernandez on Unsplash STRUČNJACI SAVJETUJU Ako želite biti zdravi i u mirovini, ovo su četiri stvari koje trebate izbjegavati

STRUČNJACI SAVJETUJU Ako želite biti zdravi i u mirovini, ovo su četiri stvari koje trebate izbjegavati

Objasnili su i zašto

Starenje se ne može izbjeći no samo o vama ovisi s kojom ćete kvalitetom života baratati kad odete u mirovinu, piše Ordinacija.

Cilj je ostati vitalan i u starijoj dobi što duže kako biste mogli uživati u aktivnostima koje vas vesele – prirodi, prijateljima i obitelji.

Kako biste to mogli, važno je brinuti se o svome zdravlju kako bismo što dulje uživali u životu bez bolova i bolesti. Ovo su, prema liječnicima, četiri stvari koje ne biste trebali raditi ako imate više od 60 godina.

1. Koristiti umjetna sladila

Puno je istraživanja koja povezuju umjetne zaslađivače hrane s bolestima srca, dijabetesom i moždanim udarom, stanjima koja se češće događaju starijima od 60 godina. 

Sve više podataka otkriva kako umjetna sladila nemaju povoljan učinak na zdravlje bez obzira na to što ne sadrže kalorije, navodi dr. Katie Page, profesorica medicine na sveučilištu u Americi.

Smatra kako se treba ljude poticati da šećer jedu u puno manjoj mjeri, a to se ne može učiniti ako se konzumiraju umjetna sladila koja ne sadrže nikakve nutrijente. 

2. Ignorirati zdravlje kostiju

Održati dobro zdravlje kostiju je pravi način da ostanete zdravi i neovisni i u starosti. Fokusirajte se na pravilnu prehranu i pravilan unos kalcija, vitamina, proteina i kalija, savjetuje dr. Deborah Sellmeyer, direktorica centra za zdravlje kostiju.

Dodaje kako biste trebali biti aktivni i usvojiti neke navike kao što su vježbe s utezima (trening snage) što će ojačati mišiće koji podržavaju vaše kosti. 

3. Premalo spavati

Djecu se uvijek uči kada je vrijeme za spavanje, no kad odrastemo, kao da sve to zaboravimo. Ipak, san je ključan za zdravlje, a manjka sna je u svakoj studiji povezan s zdravstvenim problemima poput visokog krvnog tlaka, pretilosti, bolesti srca i depresije, apneje u snu, bolesti prostate…

Jedna stvar koja uvijek iznenadi moje pacijente je kada im kažem da izbjegavaju spavanje tijekom dana, čak i ako prethodnu noć nisu ništa spavali, navodi dr. Damon Raskin, internist koji je specijalizirao medicinu spavanja.

Dnevni odmor će, pojašnjava, samo poremetiti ciklus spavanja pa će biti teže zaspati tijekom noći. Ako ste umorni tijekom dana, izbjegavajte kofein, jer će vas držati budnima i tijekom noći, ali možete prošetati 20 minuta kako biste se malo razbudili. 

4. Nekvalitetno se hraniti

Zdrava prehrana je neophodan čimbenik za zdravo starenje, a studije pokazuju kako osobe koje prate Mediteransku prehranu imaju manji rizik da će oboljeti od Alzheimera.

Potrebna su dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo koji dio prehrane ima veliki utjecaj na funkcioniranje mozga. Ipak, zna se da su omega 3 masne kiseline, koje se nalaze u maslinovom ulju, neophodne za pravilno funkcioniranju stanica, a tako se i snižava rizik od razvoja koronarnih bolesti i usporava se propadanje kognitivnih funkcija.

Vaša reakcija na temu