Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Filharmonija budućnosti, prvi izlazak mladih glazbenika na veliku scenu

Filharmonija budućnosti, prvi izlazak mladih glazbenika na veliku scenu

Profesionalni glazbenici i učenici škoje 'Josip Hatze'

Tradicionalnim koncertom 'Filharmonija budućnosti' pri kraju još jedne sezone Hrvatskog narodnog kazališta Split zajedno će muzicirati profesionalni glazbenici kazališnog orkestra i učenici splitske Glazbene škole 'Josip Hatze'. U splitskom kazalištu, pod ravnanjem maestra Pavla Zajceva u prvom će dijelu koncertne večeri izabrani učenici kao solisti nastupiti uz Orkestar HNK split, a u drugom će dijelu dvije skladbe Edvarda Griega izvesti mješoviti orkestar u kojem će jedni do drugih muzicirati profesionalni glazbenici i učenici 'Josipa Hatzea'.

Koncert će se održati u subotu 25. svibnja s početkom u 20 sati.
Još od 2014. Kazalište i Glazbena škola provode ovaj projekt koji mladim glazbenicima pruža jedinstvenu priliku da po prvi put muziciraju na velikoj sceni u suradnji sa starijim, iskusnim kolegama.

Program otvara stavak Allegro Koncerta za klavir i orkestar KV 414 u A-duru W. A. Mozarta u kojem će klavir svirati učenica trećeg razreda srednje škole Vita Šimac. Slijedi praizvedba trostavačne skladbe splitskog skladatelja Ivana Božičevića Aulosaulos, concertino za dvije oboe i gudače u kojoj će kao solisti nastupiti mladi oboisti Karlo Kosor, polaznik trećeg razreda, i Antonio Mlinar iz četvrtog razreda srednje glazbene škole. Prvi dio koncerta zaključit će stavak Allegro non troppo iz Koncerta za violinu i orkestar op. 61. br. 3 u h-molu C. Saint-Saënsa.

Nakon pauze, u drugom dijelu koncerta, zajednički će orkestar HNK Split i Glazbene škole Josip Hatze izvesti četiri stavka iz suite Peer No. 1, Op. 46 i Solveiginu pjesmu iz istoimene suite No. 2, Op. 55 Edvarda Griega koje je veliki norveški skladatelj napisao kao scensku glazbu za izvođenje uz istoimenu dramu njegova zemljaka Henrika Ibsena.

Dirigent koncerta Pavle Zajcev (Zagreb, 1976.) diplomirao je violončelo na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 1998., te se usavršavao na poslijediplomskom studiju u Baselu. Studirao je i dirigiranje u Zagrebu, gdje je diplomirao 2023. godine. Kao violončelist nastupao je uz Zagrebačku filharmoniju, Zagrebačke soliste, Simfonijski orkestar HRT-a, Hrvatski komorni orkestar i Dubrovački simfonijski orkestar. Bio je finalist Međunarodnog violončelističkog natjecanja "Antonio Janigro" 2000. godine. S triom je osvojio niz nagrada na natjecanjima, a koncertirali su diljem Europe. Od 2002. do 2010. bio je vođa dionice violončela u Simfonijskom orkestru HRT-a. Od 2005. predaje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a od 2024. je redoviti profesor. Njegovi studenti osvajaju brojne nagrade na natjecanjima. Kao dirigent prvi put nastupa 2011. godine te surađuje s mnogim orkestrima kao gost dirigent, uključujući Zagrebačku filharmoniju i Simfonijski orkestar HRT-a.

Učenike koji na koncertu nastupaju kao solisti pripremili su njihovi nastavnici:, profesori Jurij Kot, Sanja Milić i Tanja Čudina Bratković, a prof. Jakov Jurić pripremio je školski orkestar.

Vaša reakcija na temu