Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Foto utorak održava se u četvrtak

Foto utorak održava se u četvrtak

U goste stiže Ana Opalić

Peto ovogodišnje izdanje diskurzivnog programa Foto utorak održat će se u četvrtak, 23. svibnja, u 19 sati, a u goste stiže jedna od najvažnijih hrvatskih suvremenih autorica - Ana Opalić.

U svom predavanju 'Sappho, Martina Navratilova i ja' bavit će se lezbijskim identitetom u kontekstu suvremene hrvatske umjetnosti. U okviru gostovanja, Ana Opalić će predstaviti neke od svojih radova koji su upravo tim identitetom određeni, od onih prvih fotografskih, preko dokumentarnog filma, suradnje s udrugama civilnog društva, instalacije na Venecijanskom bijenalu 2003., projekta usmene povijesti do serije fotografija 'Martina, dnevnički zapisi'. Što se to u našem društvu promijenilo i kako smo od prekinutog emitiranja BBC-jeve serije 'Naranče nisu jedino voće' na HTV-u 1991. došli do reinterpretacija muzejske baštine i poqueerivanja muzejskih kolekcija.

Ana Opalić (Dubrovnik, 1972.) diplomirala je TV i filmsko snimanje na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu 1997. godine. Izlaže fotografiju i videoumjetnost od 1991. Koristeći autobiografske sekvence, umjetnica se bavi pitanjima identiteta i pripadanja, sudbina mjesta, i bilježenjem promjena u nezaustavljivom tijeku vremena. Njezin odnos prema vlastitoj okolini pomiče se od uključivanja okoline u propitkivanje kategorije identiteta do angažiranosti u priču i memoriju određenog mjesta.

Živi i radi u Zagrebu kao samostalna umjetnica. Surađuje s brojnim udrugama civilnog društva, muzejima i galerijama na različitim projektima.

Vaša reakcija na temu