Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: John Pavlish FOTOGALERIJA Svečano otvoren Slano Film Days

FOTOGALERIJA Svečano otvoren Slano Film Days

Pogledajte kako je bilo

Sinoć je u prekrasnoj, intimnoj atmosferi vrta Ville Riva u Slanom održana konferencija za medije kojoj su prisustvovali svi sudionici i gosti Slano Film Days, jedinstvenog formata događanja posvećenih filmu koji povezuje filmske autore u usponu i istaknuta imena iz svijeta filma i filmske industrije. Kroz sljedećih će pet dana Slano postati mjesto filmskih razgovora, razmjene iskustava i ideja, neformalnih druženja i filmskih projekcija, a održat će se i večernje projekcije nagrađivanih filmova gostujućih svjetskih autora.

Prisutnima se obratio direktor Slano Film Days, Miro Purivatra, koji je na početku svog obraćanja pozdravio sve goste i sudionike;  redatelje Alfonsa Cuaróna, Paweła Pawlikowskog, Michela Franca, Juhoa Kuosmanena, Eliu Suleimana, Ognjena Glavonića, redateljicu Lili Horvát, direktora fotografije Michaela Seresina i utjecajne predstavnike filmske industrije Christiana Jeunea, programskog direktora i zamjenika generalnog delegata na Filmskom festivalu u Cannesu, producenticu Emilie Georges, producenticu i izvršnu direktoricu Timku Grin, predsjednicu Međunarodnog udruženja casting direktora. 

Posebnim je aplauzom pozdravljen i svaki sudionik Slano Film Days ponaosob, a riječ je o mladim filmskim umjetnicima koji predstavljaju svijetlu budućnost regionalne filmske scene; glumice i glumci Era Balaj, Milica Janevski, Saško Kočev, Anuša Kodelja, Lidija Kordić, Boris Ler, Goran Marković i Anita Ognjanović, redateljice i redatelji Ivan Bakrač, Blerta Basholli, Dina Duma, Urša Menart i Vladimir Tagić te snimateljice Milica Drakulić, Dubravka Kurobasa i Maja Radošević.

'Želja nam je stvoriti mjesto u kojem će biti moguće razgovarati o filmu bez pritiska natjecateljskih programa, želimo da ovo bude mjesto gdje se filmski autori susreću i inspiriraju jedni druge. Koncept je vrlo jednostavan, mladi, ali već dokazani redatelji, glumci i snimateljice susreću se s prominentnim filmskim autorima i filmskim profesionalcima. Moja supruga i ja živimo u Slanom i želja nam je dati svoj doprinos da Slano zaživi kao mjesto susreta filmskih autora. Zahvaljujem svim Slanjanima koji su u ovih petnaest godina učinili da se u Slanom osjećamo kao doma. Posebno zahvaljujem načelniku Općine Dubrovačko primorje Nikoli Knežiću i županu Dubrovačko – neretvanske županije Nikoli Dobroslaviću koji su doprinijeli tome da smo svi mi večeras tu', izjavio je Miro Purivatra.

Nakon konferencije za medije održana je i prva ovogodišnja filmska projekcija na Slano Film Days i to filma, jednog od najvećih redatelja današnjice, Alfonsa Cuaróna, Djeca čovječanstva, s Clive Owenom i Julianne Moore u glavnim ulogama. Prije projekcije gledateljima se obratio redatelj, peterostruki Oscarovac: 'Čast  je i privilegij biti dijelom ovog festivala, hvala vam svima što ste došli na ovu projekciju, duboko sam počašćen što će se moj film prikazati na ovako prekrasnom mjestu.'

Prijateljstvo Mira Purivatre i Alfonsa Cuaróna seže još u 1995., godinu. Naime, te je godine Cuarón došao u opkoljeno Sarajevo i donio svoj film Mala Princeza te ga prikazao pred 900 učenika sarajevskih škola. Riječima Mira Purivatre, Cuarón je riskirajući svoj život, tada pokazao ne samo hrabrost i karakter, nego i ljubav prema filmu.

Večeras nas u vrtu Ville Riva očekuje projekcija filma Anđeosko srce, Alana Parkera, s Mickeyjem Rourkeom, Robertom De Nirom, Lisom Bonet i Charlotte Rampling u glavnim ulogama. Prije projekcije, prisutnima će se obratiti slavni direktor fotografije Michael Seresin.

Sudjelovanje filmskih umjetnika i studenata na Slano Film Days podržali su regionalni filmski centri i fondovi kroz partnerstvo sa Slano Film Days: Hrvatski audiovizualni centar, Filmski centar Srbije, Filmski centar Crne Gore, Agencija za film Sjeverne Makedonije, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Slovenski filmski centar.

Slano Film Days održava se u Slanom i na Elafitskim otocima do 22.lipnja 2024.

Sve informacije o programu i popratnim sadržajima Slano Film Days dostupne su na službenoj mrežnoj stranici www.slanofilmdays.hr te putem društvenih mreža.

Vaša reakcija na temu