Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović FOTOGALERIJA Okusite Mediteran na pjatu! Službeno je otvoreno 12. izdanje festivala Taste the Mediterranean

FOTOGALERIJA Okusite Mediteran na pjatu! Službeno je otvoreno 12. izdanje festivala Taste the Mediterranean

Od 23. do 27. listopada ne propustite ekskluzivne večere na splitskoj Peškariji

U Hrvatskom domu, u koncertnoj dvorani Ivo Tijardović, jedinstvenim nastupom višestruko nagrađivane ženske Klape Neverin iz Kaštel Lukšića održano svečano otvorenje 12. međunarodnog festivala Taste the Mediterranean, najprestižnijeg festivala mediteranske kuhinje u Hrvatskoj. Mali zalogaji budućih chefova iz veleučilišta Aspira, te vrhunska vina Belje i Festigia na svečanom su domjenku bili pravi uvod u tri dana bogatog gastronomskog programa, koji će u 16 restorana specijalnim menijima i ekskluzivnim večerama splitskoj publici predstaviti najbolje od Mediteranske prehrane, jednog od dobara nematerijalne kulturne baštine uvrštene na popis UNESCO-a.

Radni program Festivala danas je, u četvrtak 25. listopada, u Hrvatskom domu i službeno otvorio ministar turizma i sporta Tonči Glavina.

'Izuzetno mi je zadovoljstvo otvoriti 12. izdanje festivala Taste the Mediterranean, koji i ove godine u Splitu značajno doprinosi razvoju Hrvatske kao cjelogodišnje turističke destinacije. Tu se bavimo temama kako nešto cijenjeno predstaviti svijetu kao dodanu vrijednost hrvatskog turizma, koja postaje još jedan motiv za dolazak gostiju osim sunca i mora, a to ovaj festival iz godine u godinu uspijeva', rekao je Glavina, koji je kasnije sudjelovao i u panel diskusiji o budućnosti održivog turizma.

Ovogodišnje izdanje Taste the Mediterranean festivala, od 23. do 27.. listopada u Splitu okuplja više od 30 vrhunskih chefova iz Portugala, Francuske, Italije, Japana, Španjolske, Velike Britanije, Slovenije i Hrvatske, sve redom nagrađenih Michelinovim zvjezdicama, Gault&Millau kapicama i drugim važnim kulinarskim priznanjima. U četiri dana trajanja festivala specijalne festivalske menije po promotivnim cijenama za ručak i večeru posjetitelji mogu kušati u restoranima Bome, Brasserie on 7, Corto Maltese, K.užina, Mokosh, Tinel i Zinfandel food and wine bistro, a ekskluzivne večere, u kojima će vrhunski strani chefovi kuhati s chefovima domaćinima, ugostit će restorani Noštromo, Dvor, ZOI, Zrno Soli, Kadena i Il Ponte u Trogiru.

Posebnu pažnju posjetitelja ove će godine privući dvije ekskluzivne večere na splitskoj peškariji, od kojih će prva, Mediteran na pjatu, u petak okupiti šest stranih chefova. Svaki od njih predstavit će tipično jelo iz svoje nacionalne kuhinje, dok će u subotu na večeri Dalmacija na pjatu čak osam hrvatskih chefova za splitsku publiku pripremati najveće dalmatinske specijalitete.

'Ovaj festival posjetiteljima omogućava da okuse Mediteran, a dovođenjem nekih od najboljih svjetskih chefova, Split već petu godinu za redom pozicionira u samo središte mediteranske gastronomske scene. Interes domaće publike i turista je svake godine sve veći i veći, a to je potvrda da zaista radimo nešto dobro i važno, kako za hrvatski turizam, tako i za hrvatsku gastronomiju', zaključila je Ingrid Badurina Danielsson, direktorica festivala Taste the Mediterranean.

Osim večera u splitskim restoranima, u četvrtak i petak će posjetitelji u dnevnom dijelu festivala sudjelovati u masterclass radionicama vrhunskih chefova u ugostiteljskoj školi Oliva Allegra, te na panelima o gastronomiji i turizmu u Hrvatskom domu. Zaljubljenici u vino će svakog dana do nedjelje sudjelovati u besplatnim radionicama i degustacijama vina praćenih selekcijom President sireva, koje će u Bottiglia wine & deli voditi stručni sommelierski tim VinoLikea.

Vaša reakcija na temu