Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: PU ŠK AKCIJA BJEGUNAC: Uhićeno 11 osumnjičenih za krijumčarenje oko 160 osoba za najmanje 72 tisuće eura

AKCIJA BJEGUNAC: Uhićeno 11 osumnjičenih za krijumčarenje oko 160 osoba za najmanje 72 tisuće eura

Naplaćivali su između 150 i 500 eura

Policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske i Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) su, u sklopu Operativne radne skupine Zebra te uz potporu EUROPOL-a, a u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, dovršili višemjesečno kriminalističko istraživanje nad više osoba zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene organiziranog  kriminaliteta, izvijestila je policija.

Ovo kriminalističko istraživanje kodnog naziva 'Bjegunac' rezultiralo je uhićenjem 11 osoba, od kojih je devet osoba (u dobi od 26, 26, 20, 21, 42, 29, 24, 20 i 19 godina) s područja Policijske uprave brodsko-posavske, jedna osoba (u dobi od 28 godina) s područja Policijske uprave zadarske i jedna osoba (u dobi od 20 godina) s područja Policijske uprave osječko-baranjske.

Pritom su pretražene osobe, pokretne stvari (prijevozna sredstva), domovi i druge prostorije kojima se osumnjičeni koriste te su oduzeti predmeti koji se dovode u vezu s počinjenjem kaznenih djela.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su 28-godišnjak i 26-godišnjak, od početka veljače do 22. listopada ove godine, ostvarivali suradnju s pripadnicima organizirane kriminalne skupine na području Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Sumnja se da su okupili i u zajedničko djelovanje povezali 20-godišnjaka, 42-godišnjakinju, 20-godišnjaka, 21-godišnjaka, 26-godišnjakinju, 20-godišnjaka, 29-godišnjaka i 24-godišnjakinju s osobama iz susjedne zemlje te u navedenom vremenu u kontinuitetu organizirali prebacivanje većeg broja migranata preko rijeke Save izvan graničnih prijelaza s teritorija Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku.

Prokrijumčarili su najmanje 160 osoba (državljane Kine, Iraka, Turske Sirije), za različite novčane iznose koje su naplaćivali u visini od 150,00 do 500,00 eura po osobi, ostvarivši nepripadnu imovinsku korist od najmanje 72.000,00 eura, a dobit su dijelili sukladno zadaćama svakog osumnjičenika ponaosob.

Također je utvrđeno kako su organizirali daljnji transport migranata u osobnim automobilima prema Zagrebu i dalje prema zemljana zapadne Europe.

Sumnjiče za počinjenje kaznenog djela zločinačko udruženje iz članka 328. Kaznenog zakona te 11 kaznenih djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma u sastavu zločinačkog udruženja iz članka 326., a u svezi članka 329. Kaznenog zakona.

Nakon istraživanja predani su pritvorskom nadzorniku, a Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta je podnijeta kaznena prijava.

Istovremeno su policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Regionalna kancelarija Banja Luka, Ministarstva sigurnosti BiH u koordinaciji Tužiteljstva BiH, proveli kriminalističko istraživanje na području Bosne i Hercegovine.

Vaša reakcija na temu