Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Bokskapet from Pixabay Prošle godine u Hrvatskoj je snimljeno najviše dokumentaraca

Prošle godine u Hrvatskoj je snimljeno najviše dokumentaraca

Podatke je objavio Državni zavod za statistiku

Držani zavod za statistiku objavio je podatke o proizvodnji filmova u Hrvatskoj. Naveli su kako se u 2023. proizvodnju filmova prijavilo šest poduzeća za proizvodnju filmova i četiri televizijska centra. Ukupno je proizvedeno 76 filmova, od toga su 18 proizvela poduzeća za proizvodnju filmova, a 58 televizijski centri. Prema vrsti filma najviše je snimljeno dokumentarnih filmova, ukupno 57, a zatim šest igranih, šest animiranih i sedam reklamnih.

Audiovizualna djela u prometu u 2023.

U 2023. je osam distributera u promet stavilo 1163 audiovizualna djela. Prema zemlji podrijetla, najviše audiovizualnih djela bilo je iz Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Češke i Ujedinjene Kraljevine. Prema obliku komercijalne eksploatacije gotovo sva audiovizualna djela namijenjena su za iznajmljivanje, a prema tipu nekinematografskog prikazivanja najviše je bilo videa na zahtjev.

Zvučni zapisi u 2023.

U 2023. je 81 izdavač izdao 5468 zvučnih zapisa u nakladi od 149.182 primjerka. Prema mediju objavljivanja, najveći broj zvučnih zapisa izdano je na CD-u, i to 3143, slijedi 1855 digitalnih objava, 259 box-setova i 211 LP-ova. Prema mediju objave uočava se rastući trend objava na nešto tradicionalnijim medijima kao što su LP i CD. Prema vrsti glazbe izdane na LP pločama, najveći je udio rock, zabavne i elektroničke glazbe. Od ukupno izdanih 155 zapisa elektroničke glazbe, na LP-u je izdano 13 %, a od ukupno 917 rock-zapisa njih 11 %.

Prema vrsti glazbenog materijala 58 % materijala objavljenoga u 2023. čini zabavna glazba, 17 % rock-glazba, a 9 % klasična glazba, dok su ostale vrste glazbenog materijala zastupljene u manjem postotku.

Vaša reakcija na temu