Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press ŠTA VI TAMO KOPATE? Znojilo - fascinantno arheološko nalazište na strateškom položaju između Primorskog Doca, Prgometa i Prapatnice

ŠTA VI TAMO KOPATE? Znojilo - fascinantno arheološko nalazište na strateškom položaju između Primorskog Doca, Prgometa i Prapatnice

Zadnje predavanje u sklopu popularnog arheo-projekta prije ljetne stanke

Jeste li znali da se u dalmatinskom zaleđu nalazi važno arheološko nalazište - Znojilo (Gradac). Smješteno na razmeđu drevnih putova, između današnjeg Primorskog Doca, Prgometa i Prapatnice, položaj nalazišta na istaknutom brdu strateški je iznimno značajan te se s njega dobro kontrolira široko područje Dalmatinske zagore kao i put prema obali. Upravo iz tog razloga je na tom mjestu sagrađena mletačka kula, no zračne snimke otkrivaju da se na tom položaju nalaze i ostaci suhozidnih struktura prapovijesne gradine, jedne od većih na području trogirskoga i kaštelanskog zaobalja.

Uvod je ovo u zadnje predavanje pred ljetnu stanku projekta 'Šta vi tamo kopate?' koje će biti u četvrtak, 13. lipnja 2024. godine s početkom u 19 sati u Staroj gradskoj vijećnici na Pjaci. Projekt organizira Arheološki muzej u Splitu u suradnji s Hrvatskim arheološkim društvom, Muzejom hrvatskih arheoloških spomenika i Muzejom grada Splita. Nevjerojatno popularna predavanja prilagođena širokoj javnosti za cilj imaju popularizaciju arheologije te informiranje javnosti o najnovijim arheološkim otkrićima na području Dalmacije.

Upravo arheološkim istraživanjima tijekom 2022. i 2023. godine pronađeni su ostaci koji ukazuju na nekoliko faza naseljavanja tijekom 2. tisućljeća pr. Kr. te na dobro organiziran prostor, s ostacima objekata i ostacima utvrđenja, odnosno bedema.

Stanovnici su za sobom ostavili brojne ulomke keramičkih posuda, keramičke predmete za predenje i tkanje, kamene i koštane alate te životinjske kosti. Rezultati ovih istraživanja pružili su nam uvid u pojedinosti iz svakodnevnog života stanovnika drevnog Znojila, u njihovu lončarsku tradiciju, način prehrane, uzgoj životinja, proizvodnju tekstila te organizaciju naselja i nastambi.

Zanimljivu priču o životu na ovom području, drevnim stanovnicima Dalmatinske zagore i njihovim običajima pričat će čak tri predavača: Dr. sc. Andreja Kudelić, viša znanstvena suradnica Instituta za arheologiju, specijalistica za prapovijesne lončarske tradicije, Ivan Šuta, ravnatelj Muzeja grada Kaštela, stručnjak za prapovijesnu i antičku arheologiju, te dr. sc. Ivan Aldukpročelnik Konzervatorskog odjela u Imotskom, stručnjak za srednjovjekovnu arheologiju i povijest.

Predavanje će moderirati dr. sc. Jacqueline Balen, predsjednica Hrvatskog arheološkog društva i voditeljica Pretpovijesnog odjela Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Podsjetimo, 'Šta vi tamo kopate?' je prvi međumuzejski projekt javne arheologije u Splitu koji u Split dovodi arheologe iz cijele Hrvatske koji su voditelji odabranih arheoloških istraživanja. Publici se pruža mogućnost iz prve ruke saznati o najnovijim arheološkim nalazima. Na dosadašnjim predavanjima tražilo se mjesto više, pa svakako dođite na vrijeme i iskoristite ovu jedinstvenu priliku uživati u izrazito zanimljivim arheološkim pričama i to potpuno besplatno.

Vaša reakcija na temu