Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press SVIBANJ ZA PRSTE POLIZAT' Makarska rivijera postaje epicentar eksplozije okusa

SVIBANJ ZA PRSTE POLIZAT' Makarska rivijera postaje epicentar eksplozije okusa

Od 10. do 20. svibnja

Jeste li znali da, na radost zagriženih gastronomada i turističkih znalaca, u svibnju Makarska rivijera priprema najukusniji festival ikada? 

Kad autentičnost ima - okus

Desetodnevno događanje, naziva elegantnog kao i sam njegov sadržaj - Autentica Food&Wine 2024 – rezultat je zajedničkog truda turističkih zajednica općine Brela, grada Makarske, općine Tučepi i općine Podgora, uz partnerstvo TZ Splitsko-dalmatinske županije, Splitsko-dalmatinske županije i Bluesun hotela; a održat će se od 10. do 20. svibnja 2024.. Odlučite li se za makar neko od događanja u sklopu raskošnog prigodnog programa, otkrit ćete zašto je makarski svibanj - baš za prste polizat'! 

Riječ struke

Manifestacija započinje svečanim otvorenjem 10. svibnja u Bluesun hotelu Soline u Brelima, za ljubitelje gastronomije odista interesantnim panelima na temu Uloge gastronomije u razvoju destinacije i Koncepta izvrsnosti i originalnosti u gastronomiji, koji će u fokus staviti trendove na na eno-gastro tržištu te stanje i mogućnosti unapređenja domaće gastronomije, uz prezentaciju Dalmatinske marende. 

'Veseli nas što će ovu priliku uveličati uistinu zvučna imena domaće gastro scene - od najrenomiranijih chefova u Hrvatskoj, poput Rudolfa Štefana, chefa i vlasnika restorana Pelegrini u Šibeniku, omiljenog kulinarskog čarobnjaka Ivana Pažanina te pastry chefice Tee Mamut', kažu organizatori.

U narednim danima, morske oaze koje smo do sada poznavali najviše po božanstvenim plažama - Brela, Tučepi, Makarska i Podgora – postat će pravi mali epicentri – eksplozije okusa! 

Naime, njihovi će restorani i konobe kroz sve dane festivala nuditi tradicionalnu Dalmatinsku marendu po promotivnim cijenama, posjetiteljima će vrata otvoriti kušaonice vina i maslinova ulja, a svaka općina i grad na rivijeri jedan dan unutar festivala priredit će na javnim gradskim trgovima feštu od hrane i vina, gdje će se kuhati tradicionalna dalmatinska jela, izlagati proizvodi lokalnih OPG-ova, te će se moći degustirati i kupiti vina i maslinova ulja. Naravno, kako to u Dalmaciji obično i biva, vrhunska hrana i piće bit će neizostavno začinjeni i nastupima poznatih izvođača.

Posjetite li Tučepe 11. svibnja, guštat ćete u Dalmatinskoj marendi predstavljenoj u okviru cooking showa Blue Sun hotela i lokalnih ugostitelja, a nas posebno vesele i signature kokteli od craft gina kreiranog korištenjem aromatičnih trava s obronaka Biokova i agruma sa sunčanih otoka, koje će na Autentica barmen showu pripremati lokalni virtuozi iz vrgoračke destilerije Poetica! 

Makarska će 16. svibnja jednostavno prštati od okusa – pored degustacije vrsnih vina makarskih i imotskih vinara, paških sireva, proizvođača meda iz Udruge medara, pršuta te craft piva iz Prve makarske pivovare, posjetitelji će guštati u autentičnom Makarskom rižotu, koji će uz svesrdnu pomoć izvrsnog makarskog kulinara Maria Tomaša pripremiti nitko drugi doli omiljeni domaći chef Ivan Pažanin! 

Bit će za Ivana i ocjenjivačkog posla – u društvu kolegica - meštrovice Tee Mamut i čuvarice jela biokovskog kraja Vedrane Vele Puharić, ocjenjivat će i Makarana torte, u čijem spravljanju će se natjecati vrsne domaćice, a mi jedva čekamo probati profinjenu slasticu od badema, koja će nam dočarati kako se jelo u gospodskim kućama makarskog kraja! A kao da već to nije dovoljno, začina ovoj večeri bit će pregršt – to su signature kokteli destilerije Poetica  koji s nogu obaraju – i trijezne, radionica Kist i pit koja sljubljuje umjetnost i vino, atraktivan probiotički napitak - domaća Kocha Kombucha, i za kraj, nastup klape Cambi na Kačićevu trgu!

Idućeg dana, 17. svibnja, u Podgori, vrijeme je za iskonske tradicionalne, ali i signature poslastice – naime, uz Dalmatinsku marendu, dane otvorenih restorana, kušaonica vina i maslinova ulja te sajam OPG-ova, očekuje nas radionica izrade Kumpeta, slastice koja je obilježila Mediteran i čiji nam korijeni dolaze iz praskozorja civilizacije - ovu iznimnu delikatesu, čiji naziv dolazi od latinske riječi cupida – poželjna, naučit će nas spravljati Vedrana Vela Puharić! Dozu raskošno slatkog donijet će i Autentica chocolate workshop by Nadalina, a dozu kofeina vrijedni barmeni, koji će u sklopu Autentica barmen showa pripremati i Podgora's signature coffee, dok će se u večernjim satima pripremati Podgora's signature cocktail by Poetica Gin. Pored još jedne radionice Kist i pit, mi nikako ne bismo propustili ni cooking show na kojem se priprema 'Dalmatinska teća' hotelske kuće Medora Hotels & Resorts. Sve će biti upotpunjeno zabavnim programom by DJ-Dupli Izgubljena generacija te premijernim nastupom Klape Podgora. 

U istom tempu nastavljaju i Brela, koja će nam narednog dana, 18. svibnja, pružiti još jednu priliku da se kroz cooking show upoznamo sa toliko omiljenim i ovom podneblju svojstvenim konceptom Dalmatinske marende – mjestom će zamirisati slasna tuna na pašticadu, ali i blitvenjak, u čijoj se pripremi možete okušati u još jednoj radionici pod budnim okom Vedrane Vele Puharić. Neizostavni Autentica barmen show i začin za kraj večeri – koncert klape Berulia, pobrinut će se da makarska gastro avantura sa tradicijskim potpisom Vama i Vašim nepcima ostane – a gdje drugo, nego u ponajljepšem sjećanju!


Program:

BRELA 10.05.2024.

Bluesun hotel Soline – otvorenje festivala i stručni paneli

10.00 – svečano otvorenje uz pozdravne govore

10:15 – Prezentacija projekta Dalmatinska marenda-Turistička zajednica Splitsko – dalmatinske županije

10.30 – Panel 1- Uloga gastronomije u razvoju destinacije

Sudionici: Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica, Splitsko-dalmatinska županija, Turistička zajednica Splitsko –dalmatinske županije, Turistička zajednica grada Novalje, Bluesun hoteli, Restoran Pelegrini Šibenik

11:45- edukativna radionica -Prava i odgovornost restoratera kod usluga prema gostu – dr.sc. Ivo Mravičić

12:00 – Panel 2 -Koncept izvrsnosti i originalnosti u gastronomiji

Sudionici: Mario Tomaš Kalelarga Makarska, Ivan Pažanin chef, Tea Mamut pastry chefica,Josip Brna Vilma – slastice Rab, Martina Pernar Škunca – Udruga proizvođača Paškog sira, Andrija Vasilj Carska vina Međugorje, Neno Bašić Kostadinović agencija Taste Dalmatia

TUČEPI 11.5.2024-Riva

DANI DALMATINSKE MARENDE U KONOBAMA I RESTORANIMA od 10-20.05.2024.

Konoba Postup, Restoran Gajeta, Restoran Gusari i Restoran Riva.

11.05.2024.

11.00 – 20.00 -Autentica expo – sajam autentičnih OPG proizvoda

12.00-13.00 – Cooking show: Dalmatinska marenda: Chef Bluesun hotela Goran Staničić i Frane Vidić Restoran Riva

14:00-15.00 – Gastro patrola, chefovi i novinari obilaze restorane i konobe

17:00 – Autentica barmen show – lokalni barmeni i Gin Poetica pripremaju signature koktele Zabavni program uz DJ-a i Specijalci band

MAKARASKA 16.05.2024.– Kačićev trg

DANI DALMATINSKE MARENDE U KONOBAMA I RESTORANIMA od 01-31.05.2024.

Restoran hotela Biokovo, Restoran Bura, Restoran Cvit Soli, Restoran Gastro Diva, HOPS –beer and food factory, Konoba Kalelarga, Restoran Marineta i Restoran Point.

16.05.2024.

11.00-21.00 – Autentica expo- sajam autentičnih OPG proizvoda

12.00-13.00- Cooking show – Dalmatinska marenda -Mario Tomaš Konoba Kalelarga i Ivan Pažanin pripremaju Makarski rižot

14.00-16.00- Gastro patrola , chefovi i novinari obilaze restorane i konobe

17.00-18.00- degustacija i ocjenjivanje torte Makarane, stručni žiri: Tea Mamut, Ivan Pažanin, Vedrana Vela Puharić

18.00-19.00- Autentica barmen show – signature kokteli uz Gin Poetica i Kocha Kombucha

18.00-20.00- Kist&Pit- radionica slikanja uz degustaciju vina

Zabavni program uz DJ Ante Jakir

21.00-23.00- Koncert grupa Cambi

17.05.2024. PODGORA- Riva

DANI DALMATINSKE MARENDE U KONOBAMA I RESTORANIMA od 10-20.05.2024.

Bistro Taste- Hotel Medora Auri Family Beach Resort ,Uljara i kušaonica Acinger, Restoran Ahipara, Restoran Klemić, Restoran 2 Monkeys, Restoran Roko, Restoran Vruja.

17.05.2024.

14.00-15.00- Gastro patrola , chefovi i novinari obilaze restorane, konobe i kušaonice

15.00-21.00 – Autentica expo- sajam autentičnih OPG proizvoda

15.00-16.00- Vedrana Vela Puharić – izrada Kumpeta

16.00-17.00 – Autentica chocolate workshop by Nadalina čokolade i Podgora signature kavu

17.00-18.00- Autentica barmen show – signature kokteli uz Gin Poetica, Kocha Kombucha

18.00-20.00- Kist&Pit- radionica slikanja uz degustaciju vina

18.00-20.00-Cooking show- Dalmatinska teća- pripremaju Chefovi Medora Hotels & Resorts

Zabavni program uz DJ Dupli Izgubljena generacija

20.00-21.00- premijera- nastup Klape Podgora

18 05.2024. BRELA- Lučica

DANI DALMATINSKE MARENDE U KONOBAMA I RESTORANIMA od 10-20.05.2024.

Restoran Arca, Restoran Burin, Restoran Šampion, samo 18.05.2024. Restoran Feral, Restoran Hrast, Bistro Lungomare

18.05.2024,

11.00 – 21.00 – Autentica expo – sajam autentičnih OPG proizvoda

12.00-13.00 – Cooking show: Dalmatinska marenda: Chef Bluesun hotela Berulia Goran Staničić priprema Tunu na pašticadu

13.00-14.00- Vedrana Vela Puharić- izrada Blitvenjaka

14:00 -15.00– Gastro patrola, chefovi i novinari obilaze restorane i konobe

17:00 -18.00– Autentica barmen show – Caffe bar Mul i Gin Poetica pripremaju signature koktele

Zabavni program uz DJ-a i Vice –saksofon

19.00-21.00- koncert Klapa Berulia

Vaša reakcija na temu