Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Yves Bernardi from Pixabay RAVNATELJ DHMZ-a 'Sezonske prognoze za Europu ukazuju na toplije i suše ljeto od prosjeka'

RAVNATELJ DHMZ-a 'Sezonske prognoze za Europu ukazuju na toplije i suše ljeto od prosjeka'

Sve izraženije promjene vremena

Na istoku zemlje sinoć je došlo do nagle promjene vremena, s jakim vjetrom, kišom i grmljavinom. Veće štete nije bilo. Stanovnicima četiriju slavonskih županija na mobitele su stigle poruke upozorenja Civilne zaštite.

- Super, sviđa mi se. Korisno je da se čovjek zna pripremiti za bilo koju nepogodu, komentirala je Jasna iz Vukovara.

- Da, naravno, stiglo je sve. Zasad zadovoljava. Kod nas nije bilo baš nekog nevremena, kaže Radivoj iz Vukovara.

U gradovima su se najviše vidjele posljedice saharskog pijeska i to ponajprije na automobilima. Mnogi Zagrepčani stoga su otišli u autopraonice. Nives iz Zagreba kaže da je svoj automobil pokušala sama oprati od prljave kiše, ali je zaključila da je ipak potrebno dubinsko čišćenje.

- Bilo je više, po meni, blata nego pješčano. Ovo je različito od onog što nam dolazi jer nije bilo žute boje, kaže.

Slično je bilo i ugostiteljima koji imaju terase na otvorenom. Na pojedinim tendama još su vidljivi žuti tragovi.

- Ako će klima nastaviti ovako kako je, morat ćemo se naviknuti, kaže konobar Damir.

Obilna kiša i jaka tuča pogodile su sjever Bosne i Hercegovine. Na području Doboja padala je i tuča veličine teniske loptice. Jako nevrijeme zahvatilo je i dijelove Srbije. U dijelovima Rumunjske izdano je crveno upozorenje jer su temperature prelazile 40 Celzijevih stupnjeva. U američkim saveznim državama Iowa i Wisconsin zabilježeno je snažno nevrijeme popraćeno poplavama dok se glavni grad Washington prži na temperaturi od 38 stupnjeva.

- Strašno je vruće. Prevruće, rekla je Stefanie, turistica iz Hamburga.

- U ruksaku imam pet boca vode, rekao je Olaf, turist iz Hamburga.

Zbog nedavnog naglog porasta temperature, neke istraživačke institucije i privatne organizacije uključile su se u geoinženjerska istraživanja. Cilj je s pomoću raznih tehnologija i postupaka u određenim dijelovima zemlje smanjiti temperaturu. Primjerice, posvjetljuju se oblaci iznad mora kako bi se Sunčeve zrake reflektirale u svemir. No, studija koja je nedavno objavljena u časopisu Nature pokazala je da bi takve ideje vezane za smanjivanje temperature u Kaliforniji mogle pogoršati situaciju i izazvati toplinske valove negdje drugdje. Primjerice u Europi. 

Güttler: Tjedan ispred nas malo svježiji

Ravnatelj DHMZ-a Ivan Güttler rekao je večeras u središnjem HTV-ovom Dnevniku da toplinski valovi i požari prirodne pojave koje su se događale i događat će se, ali da se s klimatskim promjenama ipak vidi njihova sve češća pojava - pogotovo toplinskih valova.

Rekao je da je odluka o proglašenju crvenog alarma, koji predstavlja izuzetno opasne vremenske uvjete, i slanju poruka putem SRUUK-a bila dobra.

- Ali, evo, srećom nismo jučer imali takvih posljedica. To ne znači da ćemo u drugoj situaciji imati istu sreću, rekao je.

Güttler je među ostalim rekao da sezonske prognoze za Europu ukazuju na toplije i suše ljeto od prosjeka, kao i da će tjedan ispred nas biti malo svježiji, s malo nižim temperaturama nego u tjednu iza nas.

- Do 30 stupnjeva, bit će nešto i kiše, ali zasad ne vidimo neki potencijal posebno opasnih situacija, rekao je.

Govorio je i o obrani od tuče.

- Sustav obrane od tuče kakav postoji u nekim dijelovima Europe, u Hrvatskoj se koristi na razini generatora, jedan je, 'ajmo to tako reći, artefakt iz prošlosti, kada su postojala nekakva očekivanja da bi se zasijavanjem oblaka moglo smanjiti njihov intenzitet, intenzitet zrna tuče. No, nažalost, svaki put kad su se raditi sustavni eksperimenti, u SAD-u, u Švicarskoj, ta tehnologija nije bila potvrđena kao nešto uspješno, rekao je Güttler.

Vaša reakcija na temu