Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
KAŠTEL GOMILICA JE S RAZLOGOM PONOSNA: 'Najbolje se gradio u cijeloj ligi, a imao je i idealan zadnji pas'

KAŠTEL GOMILICA JE S RAZLOGOM PONOSNA: 'Najbolje se gradio u cijeloj ligi, a imao je i idealan zadnji pas'

Hajduk je razbio protivnika

Za Hajduk je praktički svaka utakmica bila presudna za očuvanje prvog mjesta pa tako i ona protiv Borca iz Banja Luke tog 30. svibnja 1971. godine.

- Ako je za Banjalučane ovo vrlo važan susret, onda ga mi moramo shvatiti kao borbu za život - govorio je uoči susreta trener 'bijelih' Slavko Luštica.

Prvo poluvrijeme je završeno rezultatom 1:1, vladala je velika nervoza, ali zvižduke iz poluvremena zamijenio je u nastavku gromoglasan aplauz koji nije jenjavao jer je Hajduk razbio protivnika, ostalo je 5:1. Hvalilo se igru Ivice Hlevnjaka, Petar Nadoveza je postigao hat-trick, Ivan Pavlica prvi gol, a Mićun Jovanić onaj u 64. minuti. Asistirao mu je Jurica Jerković, a Jovanić je tukao neobranjivo s vrha šesnaesterca.

Ako danas prođete starom cestom kroz Kaštel Gomilicu, točno preko puta crkve svetog Jeronima ćete ugledati veliki mural u čast Mićunu Jovaniću.


Gomiličani imaju zašto biti ponosni na svog junaka, koji je ostavio jako dubok trag u Hajduku. Kao član zlatne generacije je osvojio četiri naslova prvaka Jugoslavije (1970/71, 1973/74, 1974/75 i 1978/79) i pet kupova bivše države (1972., 1973., 1974., 1976. i 1977.)Krenuo je kao pionir iz domaćeg Jugovinila, a kasnije je prešao u školu baluna na Stari plac. Za Hajduk je debitirao u prosincu 1969. sa samo 17 godina, trener Luštica mu je dao priliku protiv Bora u gostima.

U ovoj šampionskoj sezoni 1970/71 je imao veliku ulogu, bio je standardan u veznom redu u paru s Jerkovićem, odigrao je 29 utakmica i zabio 7 golova. 

Upitali smo Ivana Buljana, njegova suigrača iz šampionskih dana, da nam opiše kako je igrao.

- Bio je vanserijski talenat. Izgledao je malo fjakast, ali najbolje se gradio u cijeloj ligi. To je bilo nevjerojatno, izgledao je u tim trenucima kao od čelika, nitko mu nije mogao odnijeti loptu. Gledate danas Marka Livaju, također Kaštelanina i velikog majstora, no Mićun se gradio još kvalitetnije. Bio je ljevak, a oni su uvijek specifični. Kad smo u odlučujućoj utakmici protiv Partizana u Beogradu gubili 0:3 pa preokrenuli na 4:3, ja sam zabio taj četvrti gol, a idealnu loptu mi je uputio baš Jovanić. Majstor koji je znao odigrati taj zadnji pas - ispričao nam je Buljan pa dodao:

- Izvan terena je bio dobričina i poštenjačina, ali i strastveni pušač. Šteta je za takav talent što je bio sklon ozljedama mišića koje bi ga znale udaljiti od terena, ali svakako je bio veliki nogometni majstor.

Dodajmo još da je Jovanić za seniorsku momčad Hajduka odigrao 393 službene utakmice, te postigao 72 zgoditka, a godine 1981. je otišao u belgijski Anderlecht. Poveo ga je trener Tomislav Ivić, a tamo je već bio i Luka Peruzović. Jovanić je s istim klubom došao i do polufinala Kupa prvaka protiv Aston Ville, kasnijeg šampiona. Umro je mlad, u 58. godini života.


Hajduk je pobjedom nad Borcem ostao na čelu prvenstvene ljestvice, ali se nije još odlijepio jer su Dinamo i Željezničar pobijedili u gostima.

Hajduk - Borac Banja Luka 5:1

Split - stadion Stari plac. Gledatelja 15.000. Sudac: Maksimović (Novi Sad). Strijelci: Pavlica u 15., Nadoveza u 47., 62. i 85. minuti i Jovanić u 64. minuti za Hajduk, a Fazlić u 44. minuti za Borac.

HAJDUK: Sirković, Džoni, Buljan, Hlevnjak, Holcer, Lemešić, Vardić, Jovanić (Boljat), Nadoveza, Jerković, Pavlica (Žutelija)

BORAC (BL): Vukman, Pelc, Smailagić, Agić, Savković, Kušmić, Smilevski, Jusić, Bećirbašić, Fazlić, Blažević.


Ranije objavljeno:

Hajduk pobijedio, Stari plac ispratio igrače koncertom zvižduka 

POVIJESNA POBJEDA NAD LOKOMOTIVOM: Bili smo jednom najbolji, o nama su priče pričali

JERKOVIĆEV GOL: Hajdukov trijumf na najtežem gostovanju i optužbe bivšeg suigrača protiv Holcera

SLAVLJE U DERBIJU: Velika utakmica i tužan kraj Marina Lemešića

Nezadovoljni navijači Hajduka su prevrnuli tri automobila beogradskih registracija, a jednoga bacili u more! 

Nakon razočaravajućeg remija na Starom placu, Hajdukova uprava angažirala sportskog psihologa! 

Sa 'splitskim Peleom' stigla i gostujuća pobjeda protiv trenera kojega do danas nitko nije nadmašio po trajanju na Hajdukovoj klupi! 

EMOCIJE SU ZAJEBANE: Ivica Hlevnjak golom u 88. minuti raspametio 20.000 navijača na Starom placu! 

Novi korak ka tituli i priča o legendi koja potpisuje brojne naslove prvaka s Hajdukom! 

Vaša reakcija na temu