Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: HRT Screenshot Državljanin Austrije otišao na ronjenje i nije se vratio, spasitelji su ga pronašli jutros neozlijeđenog

Državljanin Austrije otišao na ronjenje i nije se vratio, spasitelji su ga pronašli jutros neozlijeđenog

Bilo je i više akcija hitnih medicinskih prijevoza s otoka na kopno

Iz Nacionalne središnjice za traganje i spašavanje na moru su izvijestili kako je akcija traganja za stranim državljanom uspješno okončana, a naveli su i kako imali više MEDICO akcija. 

Koordinirana akcija traganja za državljaninom Austrije pokrenuta je sinoć, 23. lipnja u 22.10 sati, kad je zaprimljena dojava vlasnice smještajnog objekta, u kojemu je nestali boravio s obitelji. Prema izjavi dojaviteljice, nestali se nije vratio u očekivano vrijeme nakon što je oko 19.00 sati istog dana manjim rekreativnim plovilom krenuo u ronjenje iz mjesta Supetarska draga, na otoku Rabu, prema nepoznatoj lokaciji. Unatoč izrazito nepovoljnim vremenskim uvjetima iz MRCC Rijeka pokrenuta koordinirana akcija traganja i spašavanja.

Traganje za nestalim privremeno je obustavljeno noćas 24. lipnja, u 3.10 sati te je nastavljeno danas u 7.10 sati prema usvojenom planu traganja, uz angažman zrakoplova Pilatus.

Službenici Ispostave lučke kapetanije Rab pronašli su traženu osobu uz obalu poluotoka Kalifront, s južne strane otoka Raba danas u 9.26 sati te je neozlijeđen ukrcan na spasilačku brodicu i prevezen u Rab, gdje je preventivno pregledan od djelatnika Hitne medicinske pomoći HMP Rab, čime je spasilačka akcija uspješno okončana.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru, u Rijeci (MRCC Rijeka), izvijestila je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o više hitnih medicinskih prijevoza pacijenata (MEDICO), koji su izvršeni u nadležnosti nekoliko lučkih kapetanija i pripadajućih ispostava, a od kojih ističemo nekoliko izvršenih akcija. 

Službenici šibenske Kapetanije posredstvom MRCC Rijeka zaprimili su u petak navečer, 21. lipnja liječnički zahtjev za prijevoz malodobnog pacijenta s otoka Zlarina u Šibenik. Pacijent s liječničkom pratnjom ukrcan je na brodicu za hitan medicinski prijevoz u 22.33 sati te prevezen iz Zlarina u Šibenik, kamo su pristali u 23.36 sati, nakon čega je pacijent preuzet u daljnje postupanje od strane djelatnika HMP Šibenik.

Hitan medicinski prijevoz osmomjesečne bebe iz Supetra za Split izvršili su službenici Ispostave lučke kapetanije Milna u subotu, 22. lipnja temeljem zahtjeva liječnika, zaprimljenog posredstvom MRCC Rijeka. Prijevoz bene s liječničkom i roditeljskom pratnjom izvršen je spasilačkom brodicom iz sastava ILK Milna, kojom su iz Supetra isplovili u 10.52 sati te pristali u splitsku gradsku luku u 11.06 sati, nakon čega je beba preuzeta od djelatnika HMP Split u medicinsko postupanje prema splitskome KBC-u.

Istog dana, 22. lipnja službenici ILK Milna izvršili su drugu MEDICO akciju prema pacijentu ozlijeđenom u prometnoj nesreći, na otoku Braču. Nakon zaprimanja liječničkog zahtjeva za hitan medicinski prijevoz, posredstvom MRCC Rijeka, službenici ILK Milna nakon ukrcaja pacijenta i liječničke pratnje isplovili su iz Supetra u 17.45 sati za Gradsku luku Split, kamo su pristali u 18.04 sati te je ozlijeđena osoba vozilom HMP Split prevezena u daljnju medicinsku obradu prema splitskome KBC-u.

Slijedom dojave MRCC Rijeka o zahtjevu liječnika za prijevoz pacijenata stradalog u prometnoj nesreći na Dugom otoku, službenici LK Zadar pacijenta s liječničkom pratnjom preuzeli su nedjelju, 23. lipnja u 01.50 sati u Salima te prevezli u marinu Dalmacija, kamo su pristali u 2.15 sati. Nakon pristajanja pacijenta su u daljnje medicinsko postupanje preuzeli djelatnici Hitne medicinske službe HMS Zadar.

Službenici Ispostave lučke kapetanije Rab prethodno uključenju u akciju TiS prema nestalom turistu, sinoć, 23. lipnja izvršili su hitan medicinski prijevoz za malodobnog pacijenta iz Raba u Zadar, temeljem zahtjeva Hitne medicinske Službe Rab. Brodica za hitan medicinski prijevoz odmah po ukrcaju pacijenta s liječničkom i roditeljskom pratnjom iz Raba je isplovila sinoć u 22.38 sati, dok je u zadarsku luku pristala oko ponoći, kada su malodobnog pacijenta u daljnje postupanje preuzeli djelatnici HMP Zadar.

Posljednju MEDICO akciju proteklog vikenda izvršili su službenici Ispostave lučke kapetanije Mali Lošinj, za pacijenta starije životne dobi, koji je prevezen iz Malog Lošinja u Rijeku brodicom za hitni medicinski prijevoz. Liječnički zahtjev za hitan medicinski prijevoz pacijenta u ILK Mali Lošinj zaprimljen je u nedjelju, 23. lipnja u 2.47 sati posredstvom MRCC Rijeka.

Nakon pripreme i ukrcaja pacijenta s liječničkom pratnjom, iz Malog Lošinja isplovili su u 2.49 sati te pristali u riječki Porto Baroš u 4.53 sati, nakon čega su pacijenta u daljnje postupanje preuzeli djelatnici HMP Rijeka, čime je i ova MEDICO akcija uspješno okončana.

Službenici ILK Rab izvršili su danas, 24. lipnja MEDICO akciju za pacijenta, kojeg su prevezli iz Raba u Lun temeljem liječničkog zahtjeva, zaprimljenog posredstvom MRCC Rijeka. Pacijent je na brodicu za hitan medicinski prijevoz ukrcan s liječničkom pratnjom u 10.48 sati, nakon čega je prevezen iz Raba u Lun, na otoku Pagu, kamo su pristali u 11.35 sati, nakon čega su pacijenta u daljnje postupanje preuzeli djelatnici HMP Zadar. Prijevoz za Lun, odnosno, Zadar odlučen je zbog izrazito nepovoljnih vremenskih uvjeta na moru.

Vaša reakcija na temu