Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
NIKAD TAKVA DOMINACIJA: Četiri gola, tri stative i 23:0 u kornerima!

NIKAD TAKVA DOMINACIJA: Četiri gola, tri stative i 23:0 u kornerima!

I dalje Hajduk nema pravo na kiks ako želi zadržati prvo mjesto

Hajduk je tog 6. lipnja 1971. godine odigrao još jednu u nizu utakmica u kojoj kiks nije dozvoljen ako žele ostati na prvom mjestu. Na Stari plac je došao predzadnji Bor, momčad protiv koje su 'bijeli' bili izraziti favoriti, no u ovom prvenstvu se već u više navrata pokazalo koliko nezgodan može biti protivnik koji daje sve od sebe u borbi za ostanak.

Stoga je trener Slavko Luštica uoči susreta zamolio navijače da budu strpljivi. Kao da je znao da će se opet ponoviti loše prvo poluvrijeme, kakvo je publika vidjela prije tjedan dana protiv Borca, a onda uragan koji će pomesti protivnika.

Dobro su 'bijeli' trenirali živce svojih pristaša. Pogotovo se to odnosi na 24. minutu, kada je sudac Rauš dosudio kazneni udarac nakon prekršaja na Dinku Žuteliji, koji je zaigrao umjesto ozlijeđenog Ivana Pavlice. Loptu je na bijelu točku namjestio Petar Nadoveza, ali vratar Hajduković je obranio njegov pokušaj. Da sve bude još dramatičnije pobrinuo se Ivica Hlevnjak, koji je natrčao na odbijenu loptu, ali je poslao u stativu. Ne ide pa ne ide, mnogi su se već počeli hvatati za glavu, Bor je na odmor otišao sa 0:0, a da ni sami nisu znali kako. 

Bravu je ipak u 52. minuti otključao Mićun Jovanić. I to kroz šumu nogu, nakon što je vratar Hajduković prethodno odbio loptu ispred Nadoveze. Pet minuta kasnije je Jurica Jerković pogodio nakon kornera i bio je to kraj nadanja za goste da će otići neporaženi. Treći gol je postigao Žutelija, kojemu je ovo bila utakmica sezone, a četvrti ipak Nadoveza, koji se popeo na drugo mjesto ljestvice strijelaca sa 18 golova. Jedan više je zabio Beogradov Slobodan Santrač.

O dominaciji Hajduka najbolje govori omjer u kornerima 23:0, te da su 'bijeli' uz četiri pogotka pogodili još i tri stative.

Zanimljivost je i ta da je za goste nastupao Splićanin Sergije Krešić, koji će postati trener Hajduka 1986. godine uoči uzvratne utakmice četvrtfinala Kupa UEFA protiv Waregema, kada je iznenada smijenjen Stanko Poklepović. Kažimo još i da je Bor ušao u prvu ligu u sezoni 1967/68, kada je igrao i finale Kupa protiv Crvene zvezde, gdje je visoko poražen (7:0), a ukupno je proveo šest sezona u Prvoj jugoslavenskoj ligi. Bor je čak dotaknuo i Europu. Zvezda je, naime, išla u Kup prvaka, a oni su kao finalisti Kupa dobili priliku u Kupu pobjednika kupova, gdje ih je u prvom kolu eliminirao Slovan iz Bratislave.

Zanimljivo je i da bi osvajanje ovog prvenstva 1970/71 značilo da će Hajduk prvi put u povijesti zaigrati Kup prvaka. Podsjetimo, 'bijeli' su osvojili titulu 1955. godine, ali je Savez tada u to natjecanje poslao Partizana i time im nanio nepravdu. 

Još su samo tri utakmice preostale do kraja iscrpljujuće prvenstvene utrke, u kojoj Hajduk nema pravo na kiks ako želi zadržati prvo mjesto. Nakon ovog kola je iz šampionske utrke otpao jesenski prvak Partizan koji je na svom terenu poražen od Zvezde (0:2). Gradski rival je zaustavio i Željezničara, Sarajevo je s njima na Koševu odigralo 0:0. Najuvjerljiviji dojam je ostavio Dinamo koji je deklasirao Vojvodinu 4:1, te je uoči zadnja tri kola samo bod iza Hajduka.

Hajduk - Bor 4:0

Split - stadion Stari plac. Gledatelja 12.000. Sudac: Marijan Rauš (Varaždin). Strijelci: Jovanić u 52., Jerković u 57., Žutelija u 75. i Nadoveza u 80. minuti. 

HAJDUK: Vukčević, Džoni, Buljan, Hlevnjak, Holcer, Boljat, Vardić, Jovanić, Nadoveza, Jerković, Žutelija. Trener: Slavko Luštica.

BOR: Hajduković, Veljković (Petrović), Ranković, Perišić, Radulović, Petković, Bubanja, Krešić, Radović (Šorban), Sopić, Tomić. Trener: Marcel Žigante.


Ranije objavljeno:

Hajduk pobijedio, Stari plac ispratio igrače koncertom zvižduka 

POVIJESNA POBJEDA NAD LOKOMOTIVOM: Bili smo jednom najbolji, o nama su priče pričali

JERKOVIĆEV GOL: Hajdukov trijumf na najtežem gostovanju i optužbe bivšeg suigrača protiv Holcera

SLAVLJE U DERBIJU: Velika utakmica i tužan kraj Marina Lemešića

Nezadovoljni navijači Hajduka su prevrnuli tri automobila beogradskih registracija, a jednoga bacili u more! 

Nakon razočaravajućeg remija na Starom placu, Hajdukova uprava angažirala sportskog psihologa! 

Sa 'splitskim Peleom' stigla i gostujuća pobjeda protiv trenera kojega do danas nitko nije nadmašio po trajanju na Hajdukovoj klupi! 

EMOCIJE SU ZAJEBANE: Ivica Hlevnjak golom u 88. minuti raspametio 20.000 navijača na Starom placu! 

Novi korak ka tituli i priča o legendi koja potpisuje brojne naslove prvaka s Hajdukom! 

KAŠTEL GOMILICA JE S RAZLOGOM PONOSNA: 'Najbolje se gradio u cijeloj ligi, a imao je i idealan zadnji pas' 

Beogradski remi kao pobjeda i ručak s novinarima 

Vaša reakcija na temu