Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PREPRIČAVA SE GENERACIJAMA: Najvažniji preokret u Hajdukovoj povijesti za veličanstveno osvajanje naslova prvaka!

PREPRIČAVA SE GENERACIJAMA: Najvažniji preokret u Hajdukovoj povijesti za veličanstveno osvajanje naslova prvaka!

Nezaboravna pobjeda 'bijelih' prije točno 50 godina

Na današnji dan prije točno 50 godina Hajduk je izveo najveći preokret u povijesti kluba. Nakon pobjede nad Vojvodinom u Novom Sadu, 'bijeli' su napravili velik korak ka tituli, a u Splitu je momčadi priređen takav doček da bi čovjek rekao da je i teoretski sve gotovo, iako nije bilo. Dva dana je trajala fešta, no još su dva nimalo laka ispita ostala do kraja prvenstvene utrke. Prvi je bio Partizan u Beogradu, tradicionalno najteži protivnik, te jesenski prvak kojega su 'bijeli' pretekli i više nije konkurirao za prvo mjesto, no želio je pobjedu za oproštaj od svojih navijača.

Na stadionu JNA se vijorilo i tisuće Hajdukovih zastava, navijači 'bijelih' su bili u zanosu, kao da nitko nije želio propustiti taj povijesni dan i osvajanje titule nakon 16 godina.

No, umjesto veselja je uslijedio šok. Igralo se otvoreno na obje strane, ali 'bijeli' svoje prilike nisu realizirali, dok je s druge strane Miodrag Živaljević zabio iz slobodnog udarca sa 17 metara, zatim Momčilo Vukotić glavom nakon centaršuta pa onda još u prvoj minuti drugog poluvremena Đuro Marić, nakon što je iskosa s lijeve strane izašao sam ispred vratara Radomira Vukčevića. Na semaforu je svijetlilo 3:0 za domaće, a starije generacije pamte da je beogradski spiker u radio-prijenosu u tom trenutku najavio ne samo da je odluka o prvaku odgođena, već i da je na pomolu prava katastrofa Hajduka.

A onda je u 50. minuti počeo preokret kakav se valjda može vidjeti samo u filmovima. 'Bijeli' su i do tada imali šanse, ali nisu zabijali, no sada je centrirao Vilson DžoniPetar Nadoveza pucao glavom, vratar Mladen Furtula odbio loptu, da bi je 'Splitski Pele' pospremio u mrežu za prvi gol 'bijelih'. Redali su se napadi, a u 61. minuti je centrirao Miroslav Bošković, vratar Partizana odbio loptu, a na pravom mjestu se opet našao Nadoveza koji je postigao svoj 19. prvenstveni pogodak kojim je stigao na diobu prvog mjesta ljestvice strijelaca.

No, malo je tko u tom trenutku o tome razmišljao, kod 3:2 je domaćinu ušla 'voda u uši', a samo tri minute kasnije opet su kapitulirali, Bošković je zabio za 3:3.

Bila je to prava opsada protivničkih vrata, gdje je Hajduk ostavljao i prostora za kontre, pa je i Partizan imao još poneku priliku. Preuzimanje rizika i napadačka igra, gdje se momčad Slavka Luštice nije zadovoljila remijem, dovela je do najljepšeg poteza utakmice. U 85. minuti je Jurica Jerković postigao velemajstorski pogodak lobom, koji je mogao biti kruna sezone, no, da drama bude još veća, pomoćni sudac Hadžić je visoko podigao zastavicu zbog navodnog igranja rukom.

Niti to nije pokolebalo 'bijele', igrala se 88. minuta kada je Ivan Buljan postigao možda i najvažniji gol karijere, sjurio se po lijevoj strani, a onda neobranjivo desnom nogom naciljao suprotni kut za veliku pobjedu - 4:3 za Hajduk! Tim trijumfom 'bijeli' su i teoretski osigurali naslov prvaka nakon 16 godina! Bila je to drama kakve se ni Hitchcock ne bi posramio, pa stoga ne čudi erupcija slavlja nakon zadnjeg sučeva zvižduka.

Igrači su tada podigli na ramena trenera Lušticu i otrčali počasni krug usred stadiona u Beogradu, a priključio im se i dio navijača koji se uspio probiti na teren. 


Taj val sreće prelio se potom sa stadiona na Terazije, gdje su igrači i tisuće navijača Hajduka zajedno slavili. Oko sat vremena je trajala ta fešta, nakon koje su 'bijeli' otišli u hotel National na zajedničku večeru pa u avion za Split.

Taj let nije nigdje bio najavljen, čak se krilo kada 'bijeli' stižu na aerodrom u Resnik. Stoga je bilo pravo iznenađenje kada je avion DC-9 sletio na pistu, a tamo je već na aerodromu odjekivala pjesma navijača. Na kraju su oko 1 sat ujutro stigli na Stari plac, gdje ih je dočekalo oko 5.000 ljudi. Istrčali su na centar predsjednik Tito Kirigin pa treneri Luštica i Vladimir Beara, maser Božidar Soldo, a zatim i svi igrači, te se postrojili, dok su navijači klicali njima u čast.


Bila je to noć velikog hajdučkog veselja koja se protegla duboko u prve sate ponedjeljka, a već utorak navečer je donosio novu veliku feštu - utakmicu protiv slavnog Real Madrida koja je došla kao naručena za proslavu titule i 60 godina od osnutka kluba.

O tom susretu ćemo u sljedećem nastavku, a izvještaj s Partizana zaključimo rečenicom s naslovne stranice Slobodne Dalmacije:

- Visoki poraz, katastrofa, kroz 45 minuta pretvorena je u čistu pobjedu koja će se decenijama prepričavati.

Tako i jest. Slavnu pobjedu, ostvarenu 20. lipnja 1971. godine, s ponosom prepričavamo i pola stoljeća kasnije. 

Partizan - Hajduk 3:4

Beograd - stadion Partizana. Gledatelja: 20.000. Sudac: Radunović (Titograd). Strijelci: Živaljević u 24., Vukotić u 37. i Marić u 46. minuti za Partizan, a Nadoveza u 50. i 61., Bošković u 64. i Buljan u 88. minuti za Hajduk.

PARTIZAN: Furtula, Radulović, Damjanović (Marić), Petrović, Paunović, Pejović, Đorđić, Živaljević, Bjeković, Vukotić, Antić.

HAJDUK: Vukčević, Džoni, Buljan, Hlevnjak, Holcer, Boljat, Vardić (Bošković), Jovanić, Nadoveza, Jerković, Pavlica.




Ranije objavljeno:

Hajduk pobijedio, Stari plac ispratio igrače koncertom zvižduka 

POVIJESNA POBJEDA NAD LOKOMOTIVOM: Bili smo jednom najbolji, o nama su priče pričali

JERKOVIĆEV GOL: Hajdukov trijumf na najtežem gostovanju i optužbe bivšeg suigrača protiv Holcera

SLAVLJE U DERBIJU: Velika utakmica i tužan kraj Marina Lemešića

Nezadovoljni navijači Hajduka su prevrnuli tri automobila beogradskih registracija, a jednoga bacili u more! 

Nakon razočaravajućeg remija na Starom placu, Hajdukova uprava angažirala sportskog psihologa! 

Sa 'splitskim Peleom' stigla i gostujuća pobjeda protiv trenera kojega do danas nitko nije nadmašio po trajanju na Hajdukovoj klupi! 

EMOCIJE SU ZAJEBANE: Ivica Hlevnjak golom u 88. minuti raspametio 20.000 navijača na Starom placu! 

Novi korak ka tituli i priča o legendi koja potpisuje brojne naslove prvaka s Hajdukom! 

KAŠTEL GOMILICA JE S RAZLOGOM PONOSNA: 'Najbolje se gradio u cijeloj ligi, a imao je i idealan zadnji pas' 

Beogradski remi kao pobjeda i ručak s novinarima 

NIKAD TAKVA DOMINACIJA: Četiri gola, tri stative i 23:0 u kornerima! 

VELIČANSTVEN DOČEK: Bila je to fešta kakva se ne pamti, 50.000 ljudi je slavilo svoje junake! 

Vaša reakcija na temu