Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DANI PONOSA I SLAVE: Hajduk razbio Real Madrid!

DANI PONOSA I SLAVE: Hajduk razbio Real Madrid!

Gdje vam je glavni stadion, zar ćemo igrati na pomoćnome? - pitao je njihov predsjednik kad je vidio Stari plac

U nedjelju je Hajduk napravio čuveni preokret protiv Partizana (4:3), te kolo prije kraja osigurao naslov prvaka Jugoslavije, a već u utorak, na današnji dan 1971. godine, u 18.30 sati na Stari plac je stigao čuveni Real Madrid. Kao da je vidovita bila Hajdukova Uprava pa je ovu utakmicu, koja je odigrana u sklopu proslave 60 godina postojanja kluba, zakazala baš za ovaj termin. Dakle, prije točno 50 godina Hajduk je odigrao dvoboj protiv slavnog španjolskog kluba koji je do tada već šest puta bio prvak Europe.


Tek što su Španjolci stigli na Stari plac, njihov predsjednik Santiago Bernabeu je pitao prvog čovjeka 'bijelih' Tita Kirigina:

- Gdje vam je glavni stadion, zar ćemo igrati na pomoćnome?

U Splitu je već dugo jedna od glavnih tema bila da Hajduku treba moderniji stadion, no on će biti izgrađen osam godina kasnije. Ovaj stari je bio uistinu neadekvatan, Hajduk nije imao ni pomoćni teren, a već su legendarne priče starijih igrača o tome kako su odrastali vježbajući 'osmice' u dvoru, radeći 'viseću loptu' i gađajući 'kocke' na golu koji je bio nacrtan na betonskom zidu. Hajduk nije bio bogat novcem, ali jest talentima, što je vrlo brzo osjetio i slavni Real Madrid.

Španjolci su imali nesreću da istrče u to grotlo od Starog placa usred velike euforije nakon povijesne pobjede u Beogradu, pa su tribine bile krcate do vrha, ali jednako tako i balkoni i krovovi okolnih zgrada, odnosna sva mjesta s kojih se uopće išta moglo vidjeti.



Igrači Hajduka kao da su i dalje bili u onom transu, u kojemu su nakrcali četiri gola Partizanu u drugom poluvremenu, već nakon 29 minuta 'bijeli' su protiv Real Madrida vodili sa 3:0. Golove su postigli Nadoveza, Hlevnjak i Boljat, a publiku je svojim potezima oduševljavao Jerković.

Španjolcima se u drugom poluvremenu smilovao Slavko Luštica. Uveo je čak pet izmjena, dao priliku i tada neiskusnom vrataru Kataliniću, koji će kasnije izrasti u istinsku legendu. Za njega je trener nakon susreta kazao da je branio slabije nego što inače može. Nadoveza je, istina, pogodio i za 4:0, ali do kraja su gosti ipak postigli dva pogotka i učinili poraz podnošljivim, završilo je 4:2.

Jasno da to u Splitu nije moglo proći bez svakakvih komentara, bilo je i nezadovoljnih što se nije nastavilo trpati mrežu gostiju, ali najzanimljiviji citat pronašli smo u Slobodnoj Dalmaciji. Hajduk je, naime, gostovanje Reala platio 16.000 dolara, a menadžer Julius Ukrainczyk je čelnicima 'bijelih' nakon susreta rekao:

- Da ste u drugom poluvremenu nastavili kao u prvom, da ste katastrofalno porazili Real, bio bih spreman potpisati 'bianco-ček' na 40.000 dolara. Madriđani bi platili i više da vas dovedem na uzvratni susret u glavni grad Španjolske.

Realovci su svejedno bili nezadovoljni porazom, pravdali su se da im je prvenstvo završilo prije mjesec dana pa su izvan natjecateljskog ritma, a Hajduk će svoje slavne dane nastaviti utakmicom zadnjeg kola prvenstva protiv Olimpije, u kojoj će proslaviti titulu.

Za kraj priče o Realu, ali i neadekvatnom stadionu, izdvojili smo da je na tisuće brzojava i čestitki stiglo 'bijelima', među kojima je posebno izdvojen onaj trojice Splićana koji rade u Moskvi. Njihova imena su Jakov Ivišić, Ante Fabijan i Stanko Koprivica. U uvodu su čestitali Hajduku na osvajanju titule pa potom napisali:

- Pozivamo sve navijače, prijatelje i simpatizere iz cijeloga svijeta da svojim prilozima pospješe početak gradnje novog stadiona. Mi kao prilog dajemo po 50 dolara!

Hajduk - Real Madrid 4:2

Split - stadion Stari plac. Gledatelja 25.000. Sudac: Spasoje Medić (Zagreb). Strijelci: Nadoveza u 17. i 70., Hlevnjak u 20. i Boljat u 29. minuti za Hajduk, a Zoco u 75. i Ortuno u 88. minuti za Real.

HAJDUK: Vukčević (Katalinić), Džoni, Buljan (Ferić), Hlevnjak, Holcer, Boljat, Bošković (Smolčić), Jovanić (Gluić), Nadoveza, Jerković, Pavlica (Ivković).

REAL MADRID: Borja (Arevalo), Jose Luis, Benito, Zanzunegui, Grande (Del Bosque), Zoco, Amancio (Perez), Grosso, Maranon (Ortuno), Velazquez, Fleitas. 


Ranije objavljeno:

Hajduk pobijedio, Stari plac ispratio igrače koncertom zvižduka 

POVIJESNA POBJEDA NAD LOKOMOTIVOM: Bili smo jednom najbolji, o nama su priče pričali

JERKOVIĆEV GOL: Hajdukov trijumf na najtežem gostovanju i optužbe bivšeg suigrača protiv Holcera

SLAVLJE U DERBIJU: Velika utakmica i tužan kraj Marina Lemešića

Nezadovoljni navijači Hajduka su prevrnuli tri automobila beogradskih registracija, a jednoga bacili u more! 

Nakon razočaravajućeg remija na Starom placu, Hajdukova uprava angažirala sportskog psihologa! 

Sa 'splitskim Peleom' stigla i gostujuća pobjeda protiv trenera kojega do danas nitko nije nadmašio po trajanju na Hajdukovoj klupi! 

EMOCIJE SU ZAJEBANE: Ivica Hlevnjak golom u 88. minuti raspametio 20.000 navijača na Starom placu! 

Novi korak ka tituli i priča o legendi koja potpisuje brojne naslove prvaka s Hajdukom! 

KAŠTEL GOMILICA JE S RAZLOGOM PONOSNA: 'Najbolje se gradio u cijeloj ligi, a imao je i idealan zadnji pas' 

Beogradski remi kao pobjeda i ručak s novinarima 

NIKAD TAKVA DOMINACIJA: Četiri gola, tri stative i 23:0 u kornerima! 

VELIČANSTVEN DOČEK: Bila je to fešta kakva se ne pamti, 50.000 ljudi je slavilo svoje junake! 

PREPRIČAVA SE GENERACIJAMA: Najvažniji preokret u Hajdukovoj povijesti za veličanstveno osvajanje naslova prvaka! 

Vaša reakcija na temu